Jake Poropudas - interview!

Kontulan Jakesta haastattelu videopartin kera.

2002-09-23 00:00:00
Published by: raine h

Olemme vuoden myöhässä. Lähes.

Idea Jaken haastiksesta tuli... noh, jostain se tuli. Kontulan skedehallin vakituista työntekijää kuvailtiin koko talvi, yrittäen saada jonkinmoista videoparttia kasaan. Ensimmäinen "line" saatiin Tampereen kisoissa, ja viimeinen purkitettiin 20.12. Haastis tehtiin - totta kai - kontulan skedehallilla 20.12.2001 - juuri vähän ennen joulua ja pientä irtautumista skeittauksesta. Kotiin Rovaniemelle, porojen luokse, mister Poropudas lähti tästä seuraavana päivänä.

Itse kuvanneena voin sanoa videopartista sen, että joskus hallilla on maan kamalinta kuvailla juttuja. Dekkejä lentelee nilkkaan ja ihmiset ovat koko ajan edessä. Hyviä juttuja napattiin silti videolle, ja me molemmat varmasti saamme olla talven pieneen projektiin erittäin tyytyväisiä. Nollie backside frontfootflip kaaressa meni tokalla!

Jake haluaa kiittää kaikkia, kenet hän tuntee.

Raine: Missä sä synnyit, ja milloin?
Jake: Mä oon syntynyt kuulemma vuonna 75, ja Kemijärvellä, Pohjois-suomessa, Lapissa.

Raine: Milloin aloitit skeittaamisen?
Jake: Wow! Viidennellä luokalla, eli... mitähän siitä on. Onkos siitä 14 vuotta vissiin. Ainakin jaloissa tuntuu siltä, että on kauan tullut skeitattua.
Raine: Mä luulen, että toi on semmonen ikä, jossa moni aloittaa; eli siinä peruskoulun lopussa.

Raine: Keiden kanssa sä skeittasit silloin nuorena?
Jake: No huh... No ensin meitä oli siinä, jotka nyt asu siinä samalla omakotitaloalueella, niiden kanssa jotain alatiellä väsäiltiin. Sitten alettiin kaupunkia skeittaamaan, niin siinä oli paljon enemmän porukkaa. Meillä oli sellanen Black market -niminen posse joskus nuorempana, ja me tehtiin leffakin silloin. Niiden kanssa oli mahtavaa. Sitten alkoi Henkan (Saraspään) kanssa Rovaniemellä skeittaamaan. Siitähän se on lähtenyt.

Raine: Millaista tämä skeittaus oli nuorena? Jos vertaat sitä tähän päivään? Ja mikä sai jatkamaan tähän saakka? Kuitenkin varmaan aika moni kaveri lopettanut.
Jake: Silloin skeittaus oli... silloin oli voimaa ja aikaa enemmän. Kesälomalla tuli päivässä skeitattua 10-12 tuntia varmaan. Eihän nykyään enään jaksaisi niin paljoa. Mutta, kyllä sitä nykyäänkin yrittää.

Raine: Ja jatkamaan sai... se fiilis?
Jake: Joo, sehän se. Ja se on ihan älytöntä. Ja se kaikki, mitä sen (skeittauksen) eteen on tehnyt tähän asti. Ei sitä kaikkea viitsi hukkaan heittää. Aina sairaan kiinnostunut kaikesta ollut, mitä ympärillä tapahtuu. Ja kavereiden kanssa - mikä nyt olisi hauskempaa, kuin skeittaus.

Raine: Se on jännä, kun joiltain mun kavereilta on vaan hävinnyt se fiilis. Itse en voisi koskaan lopettaa. Miten se voi hävitä?
Jake: Niin, enpä tiedä. Mullakin on kavereita, jotka on ollut ihan törkeen hyviä skeittaamaan. Mutta ne on sitten vähän feidannut. Skeittaamaan ne saa patistamalla.

Raine: Missä sä nyt asut, ja miten sä päädyit tähän pisteeseen?
Jake: Asun nyt Helsingissä, tuossa etu-töölössä. Hesaan päädyin silleen, että tuo Miihkali-johtaja tarjosi töitä täältä Kontulan skedehallilta, ja eikai parempaa mahista ollutkaan. Ja sitten meillä oli Rovaniemellä sellainen kommuuni: kuusi huonetta plus keittiö. Sieltä alkoi porukkaa lähtemään eri suuntiin, joten oli hyvä vaihtoehto tulla Helsinkiin.

Raine: Aika moni sanoo sua esikuvaksi, koska sä skeittaat niin hyvin ja vaikka mitä. Voiko tähän sanoa mitään?
Jake: Huh! Siisti kuulla tollasta. Kiitos vaan kaikille. Huh, huh.

Raine: Millä sä skeittaat ja minkä takia?
Jake: Mä just luin tänään netistä, että mä vedän Darkstarille, Tensorille, Axionille ja tietenkin Pub26:lle sekä Keskukselle. Sk8import ollut aina mun takana. Todella iso kiitos, että ne on jaksanut pitää minua siellä. Onhan tässä kaiken näköistä... kyllä on kelevannut!

Raine: Mitä sä tykkäät skeitata ja minkä ihmeen takia?
Jake: Oijoi. Meitsi tykkää kyllä skeitata ihan kaikkea. Parhaimpia on sellaset friikki-paikat. Pienestä kurbista verttiin. Sitä haluaisin skeitata reilusti enemmän. Tavoite olisi vielä uralla tehdä vertissä frontside rock & roll. (Naurua) Se on ehdottomasti tavoite.

Raine: Onko lempispottia? Kenen kanssa on siisti vetää?
Jake: Elielille kun menee, niin tulee jäätyä sinne ehkä liiankin kauaksi monesti. Kyllä sitä tykkää kierrellä. Tämä kesä menikin tuolla ulkomailla, niin ei hulluna päässyt puskemaan Suomessa. Pubin poikien kanssa on ihan mahtavaa ollut. Shroomin poikien kanssa Rovaniemellä tullut skeitattua. Täällä hallilla nuorempien kanssa tullut skeitattua. Niistäkin kyllä löytyy ihan mahtavia tyyppejä. Skeittaus on siksi just niin siistiä, kun se ei todellakaan katso ikää. Voi lähteä vaan puskemaan ja saa siitä fiilistä, vaikka ois itseä 10 vuotta vanhempi - tai nuorempi!

Raine: Hankala eritellä, mutta oliko sellaisia juttuja, mitkä antoi parhaat fiilarit nuorempana?
Jake: Jossain vaiheessa sitä oppi päivässä niin monta uutta trikkiä. Noseblunt oli sellanen, mistä tykkäsin tosi paljon. Huvittavia triksejä tulee taas kaaressa mieleen: b/s ollie blunt takajalan flippejä. (Naurua) Tuli vaan mieleen. Paras fiilis on sellainen, kun lähtee kruisimaan ja tuntee, että lauta pysyy jaloissa. Se on paras fiilis, mitä tosta saa. Sanotaan sitä takakenon oloksi. Joskus on keksitty tommonen. Se on sellainen, että lauta vie miestä ja sitten siinä voi tehdä juttuja. Se on mahtavaa.

Raine: Kisat? Mitä mieltä niistä, ja käytkö paljon niissä?
Jake: Käyn. Ei ehkä niin kisat, vaan skate-happening. Niissä on siisti käydä. Näkee kavereita ja tulee skeitattua uutta. Nousee fiilikset, saa olla kaikkien kanssa. Suomessa on kuitenkin niin vähän, että yrittää melkein kaikissa käydä.

Raine: Skeittaat kaaria kuitenkin suhteellisen paljon, niin skeittasitko nuorempana vanereita?
Jake: Kun olin pieni, niin Kemijärven kaupunki osti 15000 mk:lla vepen minin, jonka ois voinut itse rakentaa parilla tonnilla. Aina kuitenkin ollut Rovaniemellä parkki, mitä on voinut käydä vetämässä, jos on streetti-spotteihin kyllästynyt.

Raine: Esikuvia? Keitä on siisti katsella? Jokaisella on omansa...
Jake: Joo, ilman muuta. Sellasia on siisti katsella, joiden skeittaus on sellaista eteenpäinvievää. Meitsi on kyllästynyt siihen, että jollain on videopartissa f/s flippi 13 portaasta, ja sitten kahden vuoden päästä se sama on 14 portaasta. Se on siistiä, että triksejä keksitään uusia. Jos ulkomaalaisista sanotaan, niin Greager, Gillet, Kenny Reed, Mike Carroll, Rick Howard, Penny on aina ollut kehissä. Hmm... onhan niitä paljon. Bob ja Rune vertissä ihan mahtavaa katottavaa. Suomessa on niin paljon hyviä skeittaajia, että huh huh. Tässä hallilla näistä nuoremmista mini-Tuukka, Niko (Ojanen), Simppa. Niitä on on siisti katsella; työpäivä menee hyvin.

Raine: Captured-partista oli puhetta. Moni sanoo, ettei se ollut Jakea parhaimmillaan. Sun temput pitäisi nähdä ja itse kokea. Millaista oli panostus siihen?
Jake: Tosta panostuksesta en tiedä. Sitä ottaa kuitenkin sellaista stressiä, että onko toi nyt hyvä juttu. Parhaat jutut tulee silloin, kun ei ole kameraa. Jos niitä yrittää myöhemmin kuvata, niin ei puhettakaan. Pitäs olla sellainen piilokamera-systeemi.
Raine: Sitähän me ollaan aina naurettu.
Jake: Jos päätät, että huomenna lähdet kuvaamalla kuvaamaan, niin ei siitä tule mitään. Paha mieli vaan.

Raine: Entäs tämä videopartti, mitä ollaan tässä talvi kuvailtu? Mitä fiilareita siitä? Mitä mieltä olit siitä, kun ehdottelin kuvailua ekoja kertoja?
Jake: Meitsi oli ihan fiiliksissä kyllä heti. Halusin vähän enemmän sellasia perusjuttuja, mitä menee helposti. En nyt halua kehua, mutta ei niitä kaikkia niin hirveesti tarvinnut kuvata. Ulkojutut oon säästänyt Pubin leffaan. Sitä aletaan leikkaamaan nytten.
Raine: Milloin se on muka tulossa?
Jake: Helmikuuhun pitäis saada valmiiksi. Siitä tulikin sitten puolen litran musli, eikä litran, kun ei saatu niin paljoa matskua. (Naurua)
Raine: Kerro tästä nimestä.
Jake: Litran musli tulee siitä, kun oltiin Patjalla yötä ja mentiin heti aamulla litran bisselle. Sitä sitten naurettiin, että "onhan tää ihan litran musli". (Naurua)

Raine: Ollaankin aika lopussa. Tulevaisuus? Kauanko Kontulaa vielä?
Jake: Noh, eihän tätä parempaa työpaikkaa olekaan. Kesän vietän täältä erossa. Pitää kuitenkin skeitata, ja kaiken näköistä on tulossa... Syksyllä palaa sitten takaisin. Täällä näkee porukkaa ihan laidasta laitaan - tosi mielenkiintoista hommaa.

Raine: Tämä oli melkeinpä tässä. Meneekö kiitoksia kenellekään?
Jake: Ainahan sitä pitää propsit antaa. Black marketille, Shroomille, Pub 26:lle, Sandelle, Esalle, Hapalle, mutsi tietenkin, kaikki kaverit - ehottomasti, kaikki ketä tunnen ja sponsorit tietenkin. Noita voi varmaan lisäillä sitten?
Raine: Niin voi.

Videopätkä tulossa lähiaikoina!


Kysymykset: Raine Huvila, Jyri Pitkänen ja Vekke Valta.
Video: Raine Huvila.
What is nolla.net?

Nolla.net is a community of people who are into various board sports. Check out the latest news and find useful information. We publish articles, reviews, interviews, photos, videos and other media content.

How to join the community?

Register for a user account and contribute. We are always looking for people who want to create and share content.