Kultaisia ohjeita aloittelijoille

Aloittelijalle: Näin hankit itsellesi dekin ja huollat sitä.

2002-03-07 20:31:05
Published by: Pepe

Jätin pois trukit, renkaat, laakerit ja hw:n ja keskityin vain ja ainoastaan dekkiin. Tässä pitäisi olla jotain yleisluontoista ohjeistusta ensimmäisen kunnon dekin varalle.

Aloittelijalle: Näin hankit itsellesi dekin ja huollat sitä.

Huomaa lukiessasi:
Jos et ole vielä edes aloittanut rullalautailua, eikä sinulla ole kunnollisia kokemuksia koko lajista, kannattaa ehkä harkita rahojensa sijoittamista ns. kesport-lautoihin. Siihen hintaan, jolla skeitti liikkeestä saa puolikkaan compliitin, saa yleensä urheilu liikkeistä kokonaisen setin. Tämä dekin valinta ohje onkin siis tarkoitettu niille, jotka ovat jo hieman lajia kokeilleet, ja päättäneet ostaa kunnon kamat todellisen harrastuksen aloittamiseksi. Aluksi puhumme dekistä, mutta myöhemmin saatamme vielä käsitellä trukkien, renkaitten ja laakereiden ostoa ja huoltoa.

Hankinta:
Dekkejä on jos jonkun näköisiä ja muotoisia. Eroja on leveydessä, kicktailien jyrkkyyksissä ja pituuksissa sekä concavessa. Concavehan tarkoittaa dekin koveruutta keskeltä. Usein rullalautailu aloitetaan nuoressa iässä, joten dekkiä hankkiessa ei todennäköisesti kannata edes miettiä kovinkaan leveitä vaihtoehtoja. Hyvinkin nuorelle harrastajalle tälläiset leveät dekit ovat kovin painavia ja niitä voi olla vaikea hallita. Tämän takia 7.5 tai sitäkin kapeampi dekki on ehkä aloittelijalle paras vaihtoehto (dekit mitataan tuumissa.) Jonkinlaisia juniori lautojakin voi liikkeistä kysellä. Tällaiset juniori dekit ovat yleensä muuten samanlaisia kuin tavallisetikin laudat, mutta vain tuntuvasti pienempiä. Itse dekin grafiikoilla tai merkillä ei ole suurta väliä. Sen takia aloittelijan kukkarolle saattaakin olla järkevämpää ostaa hieman halvempi ns. minilogo-dekki. Voitte tietysti ajatella mitä haluatte, mutta näin asian näkee miltei jokainen hieman kauemmin harrastanut. Kannattaa huomata, että joissakin liikkeissä grippi ei sisälly laudan hintaan, vaan se pitää ostaa erikseen.

Gripin laittaminen:
Kun dekin on sitten ostanut, täytyy siihen laittaa grippi. Aivan aloittelijan kannattaa pyytää, että kaupan henkilökunta asettaa gripin paikoilleen tai sitten kannattaa pyyttää vaikka isäpappaa laittamaan. Perjaatteessa grippi laitetaan siten, että se ikäänkuin rullataan auki ja siinä samaalla poistetaan suoja paperi ja grippi painetaan lautaan kiinni. Tämä kannattaa tehdä varovaisesti, ettei dekin pinnan ja gripin väliin jää ilmakuplia. Jos kuplia kuitenkin jää, ne kannattaa puhkaista puukolla ja sitten painaa grippi siltä osin lautaan tukevasti kiinni. Ylimääräiset gripit laudan reunoilla poistetaan siten, että ensin vaikka puukon lappeella hiotaan laudan reunoja siten, että sen muodot tulevat esiin gripin alta, sitten puukolla leikataan ylimääräiset pois. Varsinkin kylmällä ilmalla kannattaa laudan olla lämpimässä jonkin aikaa, että gripin liima tarttuu dekin pintaan. Muuten koko grippi voi lähteä irti laudasta turhankin helposti.

Dekin huolto:
Itse dekkiä ei tarvitse kovin erikoisesti huoltaa. Gripin voi pestä ei-toivottavasta koiran ulosteesta pienellä määrällä vettä ja vaikka vanhalla hammasharjalla. Vettä ei kuitenkaan saa käyttää liikaa, koska dekki on puuta, ja kastuttuaan se voi mennä pilalle. Sitä ei siis missään nimessä saa jättää vaikkapa sateeseen. Pölyisessä paikassa skeitattaessa saattaa pöly iskostua grippiin, joten halutessasi voit tampata sen kädellä pois, vaikka kaarenpäällä vuoroa odotellessa. Jos dekkisi sattuu hieman halkeilemaan reunoista (biittailemaan), kaannatta taili ja nose hioa santapaperilla sileiksi. Näin vältetään halkeaman suurentuminen. Biittailu on dekeissä aivan luonnollista, kun laudan sivut osuvat toistuvasti asfalttiin tms. kovaan alustaan. Puu ei kestä tällaista ikuisesti.

Dekin elinikä:
Kun itse ostin ensimmäisen dekkini, kuvittelin sen kestävän melkein ikuisesti. Näin ei kuitenkaan ole asianlaita, vaan aktiivisessa käytössä lauta kuluu melko nopeasti. Aivan aloittelijalla ensimmäinen dekki saattaa kestää jopa puolesta vuodesta vuoteen, mutta muistuttaa sen jälkeen lähinnä vanhaa halkoa. Käytössä nose ja taili kuluvat yllättävän nopeasti, joten aivan ensimmäisellä dekillä kannattaa todennäköisesti käyttää sekä nosea, että tailia tailina. Dekit myös menevät poikki yllättävän helposti. Kevyemmillä harrastajilla harvemmin, mutta kannattaa silti pyrkiä siihen, että varsinkin rappusia ja droppeja(tiputuksia) hypittäessä kannattaa laskeutua ruuvien päälle. Näin dekki kestää huomattavasti pitempään. Myös kylmällä ilmalla (alle nollasta kymmeneen plus asteeseen) skeittaaminen heikentää dekkisi elin iän odotusta. Dekki näet räksähtää helpommin poikki, mikäli se on lähes umpi jäässä.

Dekin takuu:
Jos dekkisi menee poikki vaikkapa rappusia hyppiessä, on syy vain ja ainoastaan itsessäsi. Jotain takuu kuitenkin kattaa, joten kuitit ostoksista kannattaa aina säilyttää. Dekin takuu kattaa dekin halkeamisen vaakatasossa. Siis nosesta teiliin linjalla. Jos dekkisi laminoinnit siis pettävät, eli vanereiden välit irtaantuvat, voit lampsia kauppaan vaihtamaan dekin uuteen. Huomatkaa siis, että takuu ei kata laudan luonnollista katkeamista hypittäessä esim. rappuja.

Pepe
What is nolla.net?

Nolla.net is a community of people who are into various board sports. Check out the latest news and find useful information. We publish articles, reviews, interviews, photos, videos and other media content.

How to join the community?

Register for a user account and contribute. We are always looking for people who want to create and share content.