Kirja-arvostelu: Dog Town - The Legend Of Z-Boys

Dog Town, eli mistä nykyaikainen skeittikulttuuri sai alkunsa?

2002-05-30 13:26:30
Published by: sector9.1

Kirja-arvosteluni jatkuvat old school linjalla. Poiketen edellisestä kirjasta, joka käsitteli koko skeittauksen historiaa, tämä opus keskittyy Kalifornian Santa Monican alueella 70-luvun puolivälissä alkaneen ja koko skeittikulttuurin täysin muuttaneen Z-Boys -ilmiön dokumentointiin. Koko Z-Boys on ilmiönä liian suuri lyhyessä kirja-arvostelussa esiteltäväksi, joten jos olet kiinnostunut aiheesta, niin käy lukemassa läpi Z-Boysien WWW-sivut osoitteessa http://www.z-boys.com/.

Kirjan ansimmäiset sata sivua täyttää kaikki C.R. Stecyk III:n SkateBoarder- lehdessä vuosina 75-79 julkaistut jutut, sekä kasa valikoituja valokuvia. Valitettavan suuri osa jutuista on "Who's Hot" haastatteluja, jotka latteudessaan vetävät vertoja mille tahansa City-lehden vuosikerralle. Haastattelujen välissä on onneksi loistavia juttuja Z-Boysien elämästä ja heidän ympärillä pyörineestä sirkuksesta, jota royhkeät ja aggressiiviset teini-ikäiset sekopäät pitivät pilkkanaan minkä ehtivät.

Toiset sata sivua on pyhitetty Glen E. Friedmanin ennen julkaisemattomille valokuville em. vuosilta. Friedman on ehdottomasti yksi parhaita, ellei paras, skeittikuvaajia maailmassa ja näkisin mielelläni, että jokainen, joka on tosissaan kiinnostunut rullalautailun ikuistamisesta filmille, perehtyy hänen töihinsä tarkkaan. Kuvissa on vauhtia ja niistä huokuu Asennetta, jota ei tämän päivän sata kertaa hinkatuista blunttisekvensseistä löydy edes suurennuslasilla.

Kouluarvosanoilla annan 8,5. Pisteitä pudottavat nuo haastattelut ja Friedmanin kuvien lievä samankaltaisuus, joka johtunee valitun aikavälin lyhyydestä. Tuolloin suosituimpia skeittipaikkoja olivat bänkit ja uima-altaat ja suurin osa kuvista onkin otettu uima-altaan reunalta. Kirja on kuitenkin hyvää lääkettä itse "Dog Town & Z-Boys" elokuvaa odotellessa.

C.R. Stecyk III, Glen E. Friedman, "Dog Town - The Legend Of Z-Boys"

Burning Flags Press (http://www.burningflags.com/), ISBN: 0-9641916-4-4
What is nolla.net?

Nolla.net is a community of people who are into various board sports. Check out the latest news and find useful information. We publish articles, reviews, interviews, photos, videos and other media content.

How to join the community?

Register for a user account and contribute. We are always looking for people who want to create and share content.